Усилията на кметовете да премахват незаконни постройки ще станат невъзможни, каза Фандъкова
Усилията на кметовете да премахват незаконни постройки ще станат невъзможни, каза Фандъкова / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Усилията на кметовете да премахват незаконни постройки ще станат невъзможни, каза Фандъкова
64682
Усилията на кметовете да премахват незаконни постройки ще станат невъзможни, каза Фандъкова
  • Усилията на кметовете да премахват незаконни постройки ще станат невъзможни, каза Фандъкова

Усилията на районните кметове през последните години да премахват незаконни постройки ще станат невъзможни.

Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на днешното заседание на Столичния общински съвет.

Причината е обсъжданият в последните дни мораториум върху събарянето на незаконни постройки, които са единствено жилище на собствениците, предложен от червения депутат Димчо Михалевски и приет от временната правна комисия в парламента.

Фандъкова призова народните представители да обмислят внимателно предложението за узаконяване на незаконните постройки, сред които са и ромските гета.

По думите на депутата от БСП Димчо Михалевски целта е Законът за устройство на територията да се промени така, че да се гарантира правото на единствен дом и на дом, свързан с поминък, каквито са рибарските селища.

Всъщност мораториумът, който бе гласуван от временната правна комисия е вид времеви аванс, за да бъдат изработени нови регулаторни текстове, които да улеснят получаването на строителни разрешения.

По думите на Фандъкова обаче и в момента хората с незаконни постройки, но отговарящи на условията, имат право да запазят жилищата си.

„Това мен ме притеснява, апелирам да се обмисли внимателно предложението. Не е толкова трудно да се доказва единствено жилище. За квартал „Факултета" например вече е обявен планът, т.е. общината работи по плановете и не е нужно да ни „стимулират" по този начин", обясни Фандъкова.

Общинският съветник от ДСБ Вили Лилков заяви, че не вижда как е възможно незаконна постройка да бъде узаконена.

„Това е абсолютно лош знак на правителството и по-точно - за управляващото мнозинство. Вариантът за решението е отново в държавата. Подробни устройствени планове, разбира се, на тези територии, разработени с допълнителни средства за общините и подкрепа на общините по отношение на построяване на съответните жилища за социалнослаби. Иначе друг изход няма", добави Лилков.

Представителят на БСП Калоян Паргов пък обясни, че един от най-големите проблеми на София са незаконните постройки най-вече в ромските гета:

„Не може под един знаменател да се слагат всички постройки. Това означава, че незаконната постройка на язовир Искър или на някое друго място трябва да е равнопоставена с ромската къща".

Очаква се проекторешението на БСП за налагането на мораториум върху събарянето на незаконни постройки да бъде гласувано от депутатите в петък.