Тръгват вечерни проверки на синята зона около дискотеките в София
Тръгват вечерни проверки на синята зона около дискотеките в София / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Тръгват вечерни проверки на синята зона около дискотеките
48741
Тръгват вечерни проверки на синята зона около дискотеките
  • Тръгват вечерни проверки на синята зона около дискотеките

Масирани проверки около нощните заведения в София ще започнат тази вечер. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова, след като присъства на откриването на разширение на детска градина „Здраве” в район Изгрев. Причината за проверките са редица сигнали от граждани, че във вечерните часове собствениците на заведенията ползват местата за „Синя зона” като личен, служебен паркинг. Проверките ще се извършват от Столичния инспекторат и общинска полиция, уточни още Фандъкова.

В сигналите се посочва, че нощните заведения ползват синята зона във вечерните часове, като си запазват места и не ги освобождават, обясни още Фандъкова. „Дали се плаща или не се плаща, аз не мога да кажа. Но те нямат право да запазват места, защото това е общинска собственост”, обясни тя.

Проверките ще са по график, навсякъде, където има такива проблеми. „Няма предварително да казваме къде ще проверяваме, за да може всички да знаят и всички да очакват. Глобата е до 5000 лева”, каза още кметът и уточни, че проверките ще бъдат периодични през цялата година, докато не се разреши проблема.

От началото на тази година влезе в сила разширението на „Синя зона” в София. Всички
виждат, че там където има синя зона има и места за паркиране, допълни Фандъкова. „Надявам се тази година да бъде приета наредбата за паркиране за разделянето на София на три зони, не всички платени, за да можем да подредим паркирането в града”, заяви тя.