Топломерите да се отчитат два пъти годишно, предлага Фандъкова
Топломерите да се отчитат два пъти годишно, предлага Фандъкова / Sofia Photo Agency, архив

Два пъти годишно да се отчитат топломерите в столицата. Това предложи в „Седмицата" на Дарик кметът на София Йорданка Фандъкова. В момента се разработва моделът за самоотчет, като контролът ще се осъществява два пъти годишно - годишният отчет и един междинен.

Според Фандъкова има начини да не се увеличава значително разходът за топлоенергия, в които тя се отчита ежемесечно. „Аз не искам да кажа на хората от днес за утре: „Купете си такива уреди!", защото това са разходи", коментира Фандъкова, като обясни, че затова може да се заложи на самоотчета. „Доверието е именно в контрола", допълни столичният кмет.

Обмисля се и вариантът в апартаментите, в които има хоризонтално отопление, да може да има индивидуално отказване от услугите на Топлофикация.

Хората са разколебани и нямат доверие на „Топлофикация-София", коментира кметът на София. Според нея трябва да се търси отговорност на хората, които са допуснали натрупване на толкова големи сметки. 10 % от топлинната енергия в столицата ще може да се получава от изгаряне на част от боклука, обясни Фандъкова.

Искането за увеличение на водата с 14% в София - неоснователно

Според столичния кмет няма основания „Софийска вода" да поиска 14% увеличаване на цената на водата. Именно затова тя е сезирала Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. „Съвсем логично е „Софийска вода" да иска увеличение на своите приходи, но не бива това да става за сметка на хората", допълни Фандъкова. По думите й компанията трябва да може да изпълнява инвестиционната си програма и без поисканото увеличение.

Цялото интервю с Йорданка Фандъкова чуйте на radio.dariknews.bg