Съгласуват схемите на преместваеми обекти в центъра на София с общинския съвет
Съгласуват схемите на преместваеми обекти в центъра на София с общинския съвет / снимка: БГНЕС
Съгласуват схемите на преместваеми обекти в центъра на София с общинския съвет
70270
Съгласуват схемите на преместваеми обекти в центъра на София с общинския съвет
  • Съгласуват схемите на преместваеми обекти в центъра на София с общинския съвет

Схемите за преместваемите обекти в централната част на столицата ще бъдат съгласувани с общинския съвет преди окончателното им одобрение, това съобщи в ефира на Дарик председателят на комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика в СОС Орлин Иванов.

Това негово предложение е внесено като текст в проекта за новата наредба, която предстои да бъде обсъдена от общинарите в София.

Мнението на Иванов, на кмета и на всички съветници от групата на ГЕРБ, а и на голяма част от техните колеги е, че в София не би трябвало да се допуска монопол на едно юридическо лице и би следвало да бъдат защитени в максимална степен интересите на хората, които се изхранват от този дребен бизнес, каза Иванов.

По думите му това, което е възможно да се направи и според него вече се прави от районните кметове, когато обявяват конкурси са няколко неща: да се приеме, че има схема за преместваеми обекти, които са три, четири или пет обекта, групирани на едно място; те се разпределят съобразно предмета на дейност на различни видове; задължително в договорите, които се подписват от възложителя с човека или фирмата наемател на обекта, се залага запазването на предмета на дейност за целия период на договора, така че ако се кандидатства за ключарско ателие, то би трябвало да е такова за целия период на договора.

По предложение на Иванов е изискано от главния архитект в наредбата да бъде внесен текст, по силата на който схемите за преместваемите обекти в центъра да бъдат съгласувани с общинския съвет. Независимо че по закон със заповед на главния архитект се одобряват окончателно схемите, но няма пречка и ще бъде добре с оглед повишена степен на публичност тези схеми да бъдат съгласувани с общинския съвет, каза шефът на ресорната комисия в Столична община.