Съдбата на Егида ще се решава през следващата година
Съдбата на Егида ще се решава през следващата година / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Съдбата на "Егида" ще се решава през следващата година
58978
Съдбата на "Егида" ще се решава през следващата година
  • Съдбата на "Егида" ще се решава през следващата година

През следващата година да се вземе решение за съдбата на столичното общинско охранително дружество "Егида", на базата на правен анализ. Това решиха общинските съветници след дълги дебати по темата. За целта специална комисия трябва да установи капитала на дружеството и статута на магазините в подлезите на града.

Заради тежкото състояние на "Егида" ще се избира между сливане, ликвидация или преминаване към общинско предприятие за самоохрана.

В активите на дружеството има стратегически обекти като конна база, гарнизонно стрелбище, охранявано, необитаемо общежитие, както и обектите около язовир "Искър", магазини в седем подлеза.

Съветниците от БСП настояха да се пропусне процедурата по изготвянето на анализ и дружеството да стане общинско звено за самоохрана, както е в Пловдив.

"Егида е печален пример за това как управляващите се грижат за общинските фирми", каза Жельо Бойчев от червените. В отговор Орлин Алексиев от ГЕРБ заяви, че не е добър съвет обществените поръчки да се подаряват на "Егида" и после да има обвинения от Сметната палата. Бойчев обвини председателя на съвета Елен Герджиков, че управляващите са дали рекламните билбордове в София в ръцете на медийния олигарх Красимир Гергов. В отговор Герджиков посочи, че не познава Гергов.

Продължава следствието в прокуратурата по различни установени нарушения в "Егида", по време на анализа, заяви Николай Стойнев от ГЕРБ.

Гарнизонното стрелбище е отдадено под наем с договор от 2005 г. със срок до 2015 г., като наемателят "Армитех" плаща наем от 6000 лева месечно, каза Стойнев.

Правният анализ е необходим точно заради неизяснените във времето факти за конкретни инвеститорски договори, които "Егида" е сключвала за отдаване под наем на магазините в подлезите, обясни вносителят на предложението Мита Георгиева.