/ БТА
Жители на ловешкото село Йоглав сигнализират, че от години се е образувало нерегламентирано сметище в района на бившия стопански двор в селото. Изхвърлени са битови, строителни отпадъци, автомобилни гуми, битова техника, клони и треви от градини. 

Според Анелия Ангелова, кмет на село Йоглав, нарушителите са както местни жители, така и от други места. А причината е липсата на регламентирано сметище.

Имаме контейнери само за битовите отпадъци и един път в годината идва контейнер, който е за строителни, като стои една седмица в селото. Мисля, че е малко един контейнер за цялото село да изхвърля строителни отпадъци“, посочи за Ангелова.

Заместник-кметът на община Ловеч Петър Маринов заяви, че това локално замърсяване е от 2020 г., като няма данни да е чистено досега или да има
глобени нарушители. Той се ангажира нерегламентираното сметище да бъде почистено, което ще отнеме около три месеца.  

Пожар е възникнал на Регионалното депо за отпадъци на Кърджали

„Започваме да чистим, като ще отделяме тези боклуци, които могат да бъдат закарани на депото за неопасни отпадъци, а тези, които не могат да бъдат транспортирани там, ще бъдат отделени, защото има и битова техника“, добави заместник-кметът.

По думите му веднага след сигнала на мястото се монтира видеокамера. Маринов ще предложи на общински съвет в Ловеч да се увеличи размерът на глобите за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци. В момента санкцията за физически лица е от 300 до 1000 лева, а за юридически от 500 до 5000 лева.

„Ще бъдем безкомпромисни“, каза още Петър Маринов. 
Даниела Балабанова/БТА