/ ThinkStock/Getty Images
Столичната лекарска колегия с предложение
98686
Столичната лекарска колегия с предложение
  • Столичната лекарска колегия с предложение
Четири държавни болници в София да поемат спешните случаи при катастрофи, аварии или бедствия със значителен брой пострадали на територията на столицата и околните населени места - това предлагат от столичната колегия на Българския лекарски съюз за подобряване на спешната медицинска помощ при извънредни ситуации.
 
Посочените в предложението болници са Пирогов, Военномедицинската академия, ИСУЛ и болница "Св.Анна", тъй като тези заведения работят денонощно и разполагат с интердисциплинарни екипи за обслужване на пациенти с различни травми. Идеята на Лекарския съюз е тези болници да бъдат освободени от финансови лимити, а в замяна на това да са задължени да поддържат резерв от свободни легла.
 
За да има ясна организация на работата при оказване на спешна медицинска помощ при катастрофа, земетресение или авария в София и околните селища, от столичната колегия на Лекарския съюз предлагат четири софийски болници да поемат пострадалите хора. Те трябва да изградят кол-центрове, за да координират дейността си с държавните структури при извънредни ситуации, както и да поддържат 20-процентов резерв от свободни легла за настаняване на пострадалите.
 
Предложените болници Пирогов, Военномедицинската академия, ИСУЛ и "Св.Анна" имат денонощни екипи, при това с лекари от всички специалности - така председателят на столичната колегия д-р Асен Меджидиев обясни избора на лечебните заведения. За тях не трябва да има финансов лимит на дейността, допълни той.
 
Според Меджидиев безлимитната дейност на тези болници няма да струва толкова скъпо, колкото изграждането на специални спешни центрове за реакция в такива ситуации.
 
Предложението включва и доокомплектоване с апаратура на четирите болници за адекватно оказване на спешна медицинска помощ.