Столична община дава 2,6 млн. лева за нов приют за кучета
Столична община дава 2,6 млн. лева за нов приют за кучета / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николовa

2,6 млн. лева да бъдат отпуснати за построяването на новия приют за бездомни кучета в село Горни Богров, в район „Кремиковци”, реши Столичният общински съвет след дълги дебати днес. Парите трябва да бъдат осигурени от общинския приватизационен фонд, като приютът от отворен тип ще бъде за 2000 улични животни. Очаква се строителството да започне до края на юли.

По време на дебатите Георги Кадиев от БСП каза, че няма да подкрепи доклада, защото първоначалният план е бил приютът да е за 1000 кучета, след което е променен да е за 2000. За първия етап от строителството ще се инвестират милион и половина лв, като според Кадиев има излишни разходи, а вторият милион няма финансова обосновка.

В отговор Орлин Алексиев от ГЕРБ обясни, че излишните разходи за тревни площи и дървета са премахнати, защото първоначалната предвиждана инвестиция е 3 млн.лева. Според него това е единственият начин за бързо решаване на проблема.

Според Ангел Джамбазки от ВМРО проблемът ще се реши тогава, когато прибраните кучета от улицата се приспиват на 15-тия ден ако не са осиновени. Лорита Радева от ГЕРБ отговори, че няма законово основание, позволяващо приспиване на кучетата.

Владимир Кисьов от Синята коалиция изчисли, че за новия приют се полагат по 1250 лв./куче. Жельо Бойчев от БСП пък каза, че ще подкрепи предложението, защото за първи път СОС гледа доклад, който ще доведе до решение на проблема.