/ Областна администрация Сливен
Необходими са законодателни промени и промени в нормативните актове, за да се реши проблема с язовира
Необходими са законодателни промени и промени в нормативните актове, за да се реши проблема с язовир „Бели Искър“.

Около това се обединиха участниците в срещата, която областният управител на Софийска област Иван Иванов инициира.

Управителят на Софийска област свиква спешна среща за язовир „Бели Искър“

„Не бих искал да всявам паника, в момента няма пряка опасност за язовира, но стената е сериозно компрометирана и се нуждае от спешен ремонт. В същото време ремонт не може да бъде извършен, тъй като яснота кой е субектът, който може и трябва да извърши ремонта - няма.

Отговорността е размита между няколко институции след поредица от законови и нормативни актове през годините. Яз. „Бели Искър“ е едно от най-старите хидротехнически съоръжения у нас, но ремонт там е правен само веднъж.

Осигурява около 20-25 % от питейното водоснабдяване на столицата и населени места от Община Самоков. Със Закон за изменение и допълнение на Закона за водите от 2010 г. язовирът е включен в списъка на комплексните и значими язовири - публична държавна собственост.

Към този момент по силата на договор между Столична община и „Софийска вода“ АД има сключен договор за концесия. В периода 2005-2008 г. е извършен първия етап на ремонта и е записано, че инвеститор е „Софийска вода“.

През 2017 г. правата за управление са предоставени на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. В края на същата година, тъй като част от „Бели Искър“ попада в границите на Национален парк „Рила“, е съставен акт за изключителна държавна собственост , която се управлява от Министерство на околната среда и водите“.

През ноември 2018 г. правата за управление са предоставени на Областния управител на Софийска област. Пак през 2018 г. с решение на МС е определено Държавната консолидационна компания ЕАД да възлага ремонтите на язовирите.

Следва ново решение на МС от 2020 г., с което „Български ВиК холдинг“ е определен да възложи изготвянето на технически проект за рехабилитация на я. „Бели Искър“.
„Днешната среша беше важна и ползотворна, защото успя да изчисти една сериозна част от цялата тази неяснота, за да не употребя думата „хаос“, посочи Иван Иванов.

Правителството създава работна група заради опасните язовири

Той благодари на участниците в срещата - народните представители от парламентарно представените политически сили от 26 МИР София-област, представителите на ръководствата на Столична община, „Софийска вода“, ВиК холдинга, държавната консолидационна компания, Държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовири“, на директорите на ДАНС, Областна дирекция на МВР и „Противопожарна безопасност“.

Участниците в срещата бяха категорични, че принципното решение за този важен за областта язовир ще бъде важно и за останалите язовири в страната. Народните представители от София област - Юрий Козлов - Продължаваме промяната, Иван Ченчев - БСП за България, Васил Зашкев - ДБ и Петър Чобанов - ДПС подкрепиха необходимостта от законодателни проблеми.

„От изнесеното пред Народното събрание от вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова стана ясно, че проблемът с всички язовири в страната е изключително сериозен и че в министерството усилено работят по законодателните промени. Апелирам да ги подкрепим всички, защото това е изключително важен проблем - от първостепенно значение за сигурността на хората“, заяви Иван Ченчев. 
БГНЕС