Случаят с 16-годишното момче, убито от ток на пешеходна пътека, повдигна много сериозни въпроси за това как се прекарват електрически кабели и дебнат ли опасности по ежедневния ни път до магазина например.

С NOVA се свързаха жителите на блок в центъра на София, които от 10 години водят битка с ЧЕЗ за това откъде да минава електрическата мрежа до домовете им. Те искат кабелите да са под земята, но от дружеството настояват проводниците да висят по въздух.

Всичко започва преди повече от десетилетие. От ЧЕЗ решават, че ще преместят електрическото табло от вътрешния двор на блока към външната част на кооперацията.

За да имат живеещите там електричество от таблото до сградата са разпънати кабели по въздух. Нещо, с което те не са съгласни. Преди, до домовете им са стигали кабели под земята. Според живеещите там това е безопасният вариант.

„Притеснява ме, че кабелите не трябва кабелите да са отвън. Трябва да са под земята, но те не искаха да си направят труда. Казват, че това си е наша работа”, коментира Янко Панчев – жител в блока.

Още по темата гледайте във видеото.