СОС разсрочи задълженията на „Егида
СОС разсрочи задълженията на „Егида / cнимка: Sofia Photo Agency
СОС разсрочи задълженията на „Егида"
24028
СОС разсрочи задълженията на „Егида"
  • СОС разсрочи задълженията на „Егида"

Сумата от 278 000 лева, която дължи общинска фирма „Егида" за местни данъци и такси ще бъде разсрочено плащана за срок от пет години. Това реши Столичния общински съвет на заседание днес. Казусът предизвика дискусия сред съветниците. 

Столична община също дължи пари на „Егида", от обектите, които се охраняват в различни райони. Общата сума е 200 000 лева, като 120 000 от тях са задължения на районите.

По време на дискусията Георги Кадиев от БСП настоя да се потърси отговорност за натрупаните задължения на предприятието. „Дирекция „Местни данъци и такси" е спала пет години, дирекция „Общинска собственост", къде е била пет години, Одита", попита в залата той.  Според него, най-лесният вариант за разрешаване на проблема е районите да си платят задълженията към „Егида".

Според Орлин Иванов от ГЕРБ задълженията са натрупани от предишното ръководство на дружеството. Той обясни какви са причините новото ръководство да поиска разсрочване на плащанията. „Дружеството е спечелило три договора, но не може да ги сключи тъй като почтено декларира, че има задължения", каза той.
 
Председателят на съвета Андрей Иванов коментира предложенията, които се чуха за създаване на общинско охранително предприятие. „Ние отдавна мислим по този въпрос, но не може да има общинско предприятие без промяна в законодателството", обясни Иванов. Той допълни, че такава промяна ще бъде поискана и ако това се позволи, предприятието ще работи заедно с бъдещата общинска полиция.