СОС гласува бюджета на София
СОС гласува бюджета на София / снимка: Sofia Photo Agency, архив

1,3 млрд. лева е рамката на проектобюджета на София за тази година, който Столичният общински съвет (СОС) трябва да приеме. Заложените пари за 2011 г. са с 19 млн. лева повече спрямо 2010 г. Най-много приходи се очаква да постъпят от такса смет и от "данък сгради". Инвестиционната програма за тази година е 624 млн. лева, като половината от тях са европейски средства.

Съветниците ще обсъдят и предложенията за промени в проектобюджета, изготвени от различните политически групи в общината.

За основен ремонт и преасфалтиране на улици за тази година са предвидени 67 млн. лева, като 27 млн. лева от тях са за текущи ремонти. През тази година ще се усвои и целият заем от 48 млн. евро от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за изграждане на три естакади и разширение на Лъвов мост. Кръстовищата на две нива, които ще се изграждат, са: бул. "Андрей Сахаров" и бул. "Ляпчев", "Тодор Каблешков" от бул. "България" до ул. "Луи Айер" и надлеза на ул. "Адам Мицкевич". Работата по тях трябва да започне през март.

И през тази година приоритетно ще се финансират екологичните, транспортните и образователните дейности. В това число влизат изграждането на завода за битови отпадъци, строежът на метрото и изграждане и реновиране на паркове и градини. Някои от дейностите ще бъдат и с европейско финансиране.

Очаква се да бъдат открити и пет нови детски градини, а други шест ще бъдат завършени.

Средствата, предвидени за зимно почистване за тази година, са същите като миналата. За сметоизвозване и миене на улиците ще се заделят 5 млн. лева повече. С 1 млн. лева повече пък са средствата за образование, но за здравеопазване от страна на общината са предвидени 5 млн. лева по-малко.

През тази година ще се изградят цялостни канализационни мрежи в пет или шест района, за първи път ще има и нов парк.