София залага повече приходи от глоби
София залага повече приходи от глоби / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
София залага повече приходи от глоби
38397
София залага повече приходи от глоби
  • София залага повече приходи от глоби

Столичният инспекторат ще може да налага глоби с фиш до 50 лева, вместо досега действащия таван от 10 лева, съобщи заместник-кметът по финансите на София Минко Герджиков след заседанието на общинския съвет, на което беше гласуван бюджетът за 2011 година. В него са заложени и по-високи приходи от налагане на глоби и санкции за нарушаване на общинските разпоредби, като предвижданото увеличение е в размер на 1,7 милиона лева. След продължителни дебати съветниците приеха бюджета, като одобриха увеличение на приходите и на разходите с по 5,7 милиона лева.

Въпреки че през 2010 година общината е събрала малко над 50 процента от планираните приходи от глоби и санкции в бюджета за тази година са заложени по-високи приходи, тъй като се очаква повишаване на събираемостта, благодарение на дадените правомощия на инспектората.

„Целта е да се намали степента на глобите, които се събират от районните кметове, а да се даде по-голяма възможност на инспектората да събира глоби. И смятаме, че тази промяна ще бъде много положителна и ще ни помогне да съберем по-голяма сума“, каза Герджиков.

Против предложения от ГЕРБ бюджет гласуваха съветниците от БСП, които критикуваха управлението на транспортните услуги и предвидените средства за здравеопазване и социални услуги. Председателят на съвета Андрей Иванов обясни, че през годината общината ще закупи 50 нови тролейбуса с европейски средства и 30 трамвая втора употреба. До края на годината ще бъдат готови и колекторите, които ще отводняват южните квартали на София. За инвестиции в различни сфери са предвидени общо 624 млн. лв.