София вдига събираемостта на местни данъци и такси
София вдига събираемостта на местни данъци и такси / снимка: БГНЕС, архив
София вдига събираемостта на местни данъци и такси
82036
София вдига събираемостта на местни данъци и такси
  • София вдига събираемостта на местни данъци и такси

За първите девет месеца от годината приходите от местни данъци и такси в Столична община достигат 404 млн. лева, което е с около 20 млн. лева повече от 2014-а година. Данните представи зам.-кметът по бюджет на София Дончо Барбалов.

По думите му планираното ниво на дълга на общината към края на тази година е 618 млн. лева, като се очаква то да бъде по-ниско заради увеличение на европейското финансиране по някои проекти. До момента Столична община е разплатила близо 332 млн. лева към изпълнителите на инвестиционни проекти.

Увеличението в приходната част на бюджета на Столична община идва от по-добрата организация в събирането на данъци и такси, без да се увеличава техният размер, заяви ресорният зам.-кмет Дончо Барбалов.

„При имуществените данъци имаме 187 млн. лв., което е с 4.5 млн. лв. повече спрямо миналата година. Тук особено е повишаването при данъка за придобиване на имуществото по възмезден начин с 7 млн. лв. Общински такси от собственост има събрани близо 24 млн. лв.", каза Барбалов.

Срещу всеки лев, който Общината е инвестирала, е получила около 2 лева безвъзмездно финансиране, изчисли Барбалов.

От 2011 до края на септември 2015 година общината е инвестирала 2.2 млрд. лв. в инфраструктурата на града. От тях 70 на сто са европейско финансиране.