София ще има археологически парк от пролетта
София ще има археологически парк от пролетта / БГНЕС, архив
София ще има археологически парк от пролетта
91107
София ще има археологически парк от пролетта
  • София ще има археологически парк от пролетта

Първият археологически парк в София ще бъде открит през пролетта. Става дума за пространството на Западната порта на Сердика, което в момента се реставрира.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова поясни, че паркът ще бъде с работно време, тъй като в него се намират ценни археологически находки. Освен място за отдих, общината предвижда да превърне мястото в сцена за културни мероприятия.

През първата половина на 2017 г. се очаква да бъде открит археологическият парк. Заради ценните си находки, той е има охрана и работно време, подчерта кметът Йорданка Фандъкова.

"Ще се отваря сутрин и ще се затваря вечер. Ще има места за сядане, алеи, достатъчно растителност. Могат тук да бъдат водени ученици да провеждат своите часове. Проектът се изпълнява в срок и се надяваме, че следващата пролет ще имаме един прекрасен парк", зая    ви кметът.

Ресорният зам.-кмет Тодор Чобанов допълни, че в парка ще има и открита сцена.

"Искаме гостите и жителите на града да могат да идват тук и да се наслаждават на природата и на културата и всички заедно да оценяваме това, което вековете са ни оставили като наследство", поясни Чобанов.

Проектът за обновление на Западната порта е финансиран по норвежки механизъм и  възлиза на 1,5 млн. лева.