София се включи в глобалния поход срещу трафика на хора (СНИМКИ)
София се включи в глобалния поход срещу трафика на хора (СНИМКИ) / снимки: БГНЕС

България стана част от глобалната инициатива, като се включи в Похода на свободата. В 200 страни от целия свят се провеждат такива походи днес.

Шествието в София, което събра стотици, тръгна от ъгъла на бул. „Витоша” и „Патриарх Евтимий” до Народния театър, където всички участници ще изпишат номера на горещата линия, което пък ще бъде заснето с дрон.

Целта на похода е на глобално ниво да популяризира проблема с трафика на хора. Страната ни за съжаление е на второ място по брой хора, жертви на трафик в Европа. „Това е изключително сериозна тенденция. Ние сме тук, за да популяризираме този проблем”, заяви Михаил Стефанов - организатор на похода.

ГАЛЕРИЯ: Столичани осъдиха трафика на хора в „Поход на свободата”

От днес в България започна да работи и първата национална денонощна телефонна линия за борба с трафика на хора. Телефонът е 0800 20 100 - безплатен е и на тази линия могат да се подават сигнали за хора, които са жертви на трафик, от тях самите или от техни роднини, ако имат съмнение, че техен близък е жертва на трафик.

Освен това този телефон има още една много практична функция - на него може да се проверява дадена фирма за работа в чужбина, така, хората могат да са сигурни за работата, която са си избрали в чужбина. Могат и да получат информация как да се предпазят при пътуване в чужбина, посочи Стефанов.

500 са идентифицираните жертви на трафик с цел сексуална експлоатация през миналата година. „Това са данните обаче само за идентифицираните, зад тях се крие огромен брой хора, които ние не знаем. Глобалната статистика сочи, че около 1% от всички жертви ще бъдат някога идентифицирани и спасени, ако приемем това и 500 е 1%, тогава жертвите са десетки хиляди”, коментира още той.

София се включи в глобалния поход срещу трафика на хора (СНИМКИ)
netinfo

Михаил Стефанов обясни, че повечето случаи остават неразкрити, защото самото престъпление трудно се разкрива.

В Европа хиляди българи стават жертва на сексуална експлоатация, но и на трудова експлоатация, която на моменти може да придобие дори елементи на робство, като се вземат документите на работниците и биват принуждавани да работят огромен брой часове, без да могат да се приберат в страната си и без заплащане, стана ясно още от думите на Стефанов.

Освен това има и хора, които са жертва на трафик за органи, както и такива с цел трафик на бебета. „Линията е подготвена да работи по всички тези случаи”, обясни той.

Когато става дума за трафик на органи нещата са още по-трудни, защото самите трафиканти се крият много добре, тъй като това е едно от малкото престъпления, за които наказанията наистина са изключително сериозни. За съжаление в България има случаи при трафик с цел сексуална експлоатация, да приключват с условна присъда, коментира още Стефанов. 

София се включи в глобалния поход срещу трафика на хора (СНИМКИ)
netinfo

Източник: БГНЕС