София прайд шества днес
София прайд шества днес / БГНЕС, архив
"София прайд" шества днес
87801
"София прайд" шества днес
"София прайд" шества днес
  • "София прайд" шества днес
  • "София прайд" шества днес

Граждани с различна сексуална ориентация ще шестват из центъра на София с искане за равенство и толерантно отношение към хомосексуалистите у нас. Демонстрацията започва в 17.00 ч. от паметника на Съветската армия и ще премине през централната част на столицата.

Пред Дарик един от организаторите на „София прайд" Радослав Стоянов заяви, че е време кметът на града Йорданка Фандъкова да подкрепи мероприятието, подобно на нейни колеги от други европейски столици.

Общински съветници от ВМРО пък се обявиха против гей парада. Българската православна църква също категорично се противопостави на проявата, определяйки я като опит да се представи и наложи греховната тенденция като норма в нашето общество и като повод за гордост и пример за подражание.

На Задушница хомосексуалисти ще настояват за равноправие като шестват по столичните улици. Обикновено мероприятието минава под шумни звуци и лозунги, призоваващи да спре дискриминацията към тези с различна сексуална ориентация.

Радослав Стоянов от „София прайд" се обърна с искане към кмета Йорданка Фандъкова: "Ние искаме от столичния кмет, както много други кметове на европейски столици да присъства на "София прайд" или да го подкрепи с публична позиция".

По същото време се очаква и антидемонстрация, организирана от Благовест Асенов, но от общината посочват, че не е допуснато съвпадение при провеждането на двете масови мероприятия.

Ето какво смятат обаче от „София прайд": "Тяхното уведомление е постъпило след нашето и общината много добре е знаела,че ще има такова съвпадение по време и място. И въпреки това го е допуснала".

Полицията в София е взела сериозни мерки за сигурност в съботния ден. От СДВР уверяват, че ще гарантират безопасността по време на двете събития.

"Прайд"-ът започва в 17.00 ч., а протестът - половин час по-късно. Маршрутът на гей парада и до момента се пази в тайна, тъй като организаторите изразиха притеснения, че са възможни провокации.