Софийските паркове с безплатен безжичен нет от 2009 г.
Софийските паркове с безплатен безжичен нет от 2009 г. / Sofia Photo Agency

До 180 000 лева ще похарчи Столичната община за изграждането на система за достъп до безплатен безжичен интернет в централните паркове и градини в София. Oбщинските съветници одобриха възлагането на процедура за поставянето на устройства върху определена територия от Градската градина, градинката на бул. „Цар Освободител", Борисовата градина, местата около храмовете „Св. Александър Невски" и „Света София".

Средствата ще бъдат осигурени от резервния бюджетен фонд, а системата ще заработи от началото на следващата година. По време на дебатите в залата на общинския съвет Стефан Иванов от СДС заяви, че е неразумно да се похарчат 180 000 лева за система, която може да бъде финансирана от компании, за които е въпрос на престиж да плащат за масов достъп до безплатен безжичен интернет.

"Определената цена е таван на направените изчисления за площ и брой устройства, и не е крайна", обясни Ангел Джамбазки от ГЕРБ, който е един от вносителите на предложението. Според него идеята за компании-дарители на безплатен интернет не е добра. Общината би трябвало да бъде достатъчно отговорна, за да даде възможност на всички свои жители и гости за безплатен интернет, допълни Джамбазки.

При успешно реализиране на проекта, системата ще бъде развита и в жилищните комплекси на София.