Софийска вода със сертификат за управление на безопасността при работа
Софийска вода със сертификат за управление на безопасността при работа / netinfo

Софийска вода” АД прие система за управление на безопасността и здравето при работа, съгласно изискванията на стандарт BS OHSAS18001:2007. В България той е въведен през втората половина на 2007 г. от Българският институт по стандартизация. Стандартът се прилага от всяка компания, ангажирана с принципите за безопасен труд, управлението и минимизирането на рисковете за здравето на служителите и на тези, към които е насочена дейността й. Стандартът подобрява управлението и контрола на безопасността при работа, подпомага спазването на законовите задължения за безопасен труд, подобрява културата на безопасна работа, повишава нейната ефикасност и намалява разходите за злополуки.

Изграждането на система за управление на безопасността в „Софийска вода” започна през 2002 г. на база отраслова нормала OHSAS 18001:1999, използвана във Великобритания и със съдействието на отдел „Безопасност и здраве при работа” на „Юнайтед Ютилитис”, тъй като стандартът не бе познат в България.

Външни одитори провериха степента на въвеждане на системата за безопасност и здраве при работа и през декември 2008 г. „Софийска вода” премина успешно първа и втора фаза на външен сертификационен одит.

Одитът бе проведен от ТЮФ НОРД СЕРТ и приключи без откриване на нито едно несъответствие, само с някои препоръки. Това е прецедент в практиката на сертифициращите, особено когато се одитират големи компании.