Софийска вода планира над 41 млн. лв. инвестиции през 2012-а, иска по-високи цени
Софийска вода планира над 41 млн. лв. инвестиции през 2012-а, иска по-високи цени / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Софийска вода планира над 41 млн. лв. инвестиции през 2012-а, иска по-високи цени
52975
Софийска вода планира над 41 млн. лв. инвестиции през 2012-а, иска по-високи цени
  • Софийска вода планира над 41 млн. лв. инвестиции през 2012-а, иска по-високи цени

Решението на ДКЕВР за поскъпването на водата в София се чака до края на месеца, като идеята е да влезе в сила през юни, съобщи в ефира на Дарик Жан Салеси – прокурист на Софийска вода АД. Повишението на цената на водата в София е част от пет-годишния план на Софийска вода за периода 2009 – 2013 г. Планирани са инвестиции от 240 млн. лв. в рамките на 5-годишния план на дружеството, каза още той в предаването „Ники Кънчев шоу". С последната актуализирана версия на бизнес плана за периода 2012 – 2013 г., внесена в ДКЕВР и Столична община през март „Софийска вода" е аргументирала необходимостта от увеличение на цената с 12,1 на сто за инвестиция през годината от 41,3 млн. лв.

В рамките на този пет годишния план е планирана „еволюция" на цените, съобразена със социално поносимите нива, каза прокуристът на „Софийска вода". Той изтъкна, че за миналата година са реализирали малко повече от 45 млн. лв. инвестиции и подчерта необходимостта от подновяване на съществуващата мрежа.

Салеси обясни, че средната цена на водоснабдителните услуги е спрямо дохода на едно семейство, така че ако се направи изчисление спрямо условията в София, в България, тази цена ще бъде около 2 или 3 лв. за кубически метър, а сега водата в София е около 1,68 лв. за кубик. Той допълни, че операторът иска да се увеличи цената с 20 ст. на кубик, като последното решение е на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране.