СО дава 2 млн. лева на Първа многопрофилна болница
СО дава 2 млн. лева на Първа многопрофилна болница / cнимкa: Sofia Photo Agency
СО дава 2 млн. лева на Първа многопрофилна болница
22116
СО дава 2 млн. лева на Първа многопрофилна болница
  • СО дава 2 млн. лева на Първа многопрофилна болница

Столична община да предостави 2 млн. лева на Първа многопрофилна болница за активно лечение в София, ще обсъди столичният общински съвет. Предложението е било отправено от Минко Герджиков, още като заместник-кмет на София. Средствата са необходими за закупуване на апарат за ядрено-магнитен резонанс, ехокардиограф, модернизация на оборудването в централната стерилизация и камера за съхранение на четири трупа.

На заседанието ще бъде обсъдено отпускането на 5 млн. лева заем за Столична община, предоставени от Специализираният общински приватизационен фонд. Искането е отправено от Минко Герджиков в ролята му на заместник-кмет и управител на фонда и Орлин Алексиев, общински съветник и председател на Съвета за управление на фонда. Като основна причина за исканото финансиране те посочват „въздействието на финансовата и стопанска криза, което е довело до намаляване на приходите на общината от данъци, както и забавяне на продажбата на общински имоти, по които са разчетени постъпления в бюджета в размер на 46 млн. лева". Проблемни са плащанията към фирмите, поддържащи чистотата, по създаване на организация за предстоящото зимно почистване. Затруднени са и плащанията на фирми, изграждащи депото за битови отпадъци.

Заемът от 5 млн. лева ще бъде отпуснат на общината за бюджет 2009 с приоритетно изразходване за дейностите, свързани с управление на отпадъците. Това е било решено на заседание на Съвета за управление на приватизационния фонд. Сумата трябва да бъде възстановена до края на годината.