/ БГНЕС
Статуята на баща и син Славейкови на едноименния столичен площад вече има нов бастун, след като в края на миналата седмица старият беше откраднат, предаде БГНЕС.

Откраднаха бастуна на Пенчо Славейков (СНИМКИ/ВИДЕО)

Преди дни заместник-кметът на Столична община д-р Тодор Чобанов съобщи, че за да се предотвратят подобни вандалски актове, извършителите трябва да бъдат установени бързо и осъдени с ефективна присъда. Той поиска строги правила за всеки, който си позволява да краде елементи от скулпторите и да поругава паметниците на културата.
 

БГНЕС



Част от бронзовата статуя на Петко и Пенчо Славейкови от емблематичния площад изчезна. Синът остана без бастуна, на който се подпираше.

Поставят новия бастун на паметника на Славейкови до 10 дни

Само шест месеца след като скулптурата бе поставена на обновения площад "Славейков", бастунът на Пенчо Славейков е изчезнал.

Преди години композицията на Георги Чапкънов отново бе жертва на вандализъм, след като хулигани бяха огънали бастуна.
 

БГНЕС



На по-малко от 100 м от площад "Славейков", в Такевата градинка, преди години изчезна друго произведение на Чапкънов - "Отвличането на Европа".

От известно време скулптурата отново е върху чешмичката в оригиналния си вид, но някой е покрил част от женската фигура с жълта боя.
БГНЕС