След две години чакане: САС с нов шеф
След две години чакане: САС с нов шеф / ThinkStock/Getty Images
След две години чакане: САС с нов шеф
88215
След две години чакане: САС с нов шеф
След две години чакане: САС с нов шеф
  • След две години чакане: САС с нов шеф
  • След две години чакане: САС с нов шеф

След повече от две години без административен ръководител в крайна сметка Софийският апелативен съд се сдоби с такъв. Досегашният заместник-шеф Даниела Дончева ще е новият председател на САС.

Интересите, които се преплитат в този съд, са огромни и не всеки би се наел да е във фокуса на общественото внимание. Така Даниела Дончева отговори на въпроса защо толкова малко кандидати до момента се явяваха на конкурса за този пост.

ВСС не избра за трети път председател на Софийския апелативен съд

Даниела Дончева беше избрана с гласовете на девет от членовете на съдийската колегия във ВСС, сред които и тези на шефа на Върховния административен съд Георги Колев, Светла Петкова, Галя Георгиева, Милка Итова, Мария Кузманова, Даниела Костова, Димитър Узунов, Камен Иванов и Каролина Неделчева. Против назначението гласуваха бившият представляващ кадровия орган Соня Найденова, Калин Калпакчиев, Галина Карагьозова, Юлия Ковачева и шефът на ВКС Лозан Панов.

Сред спорните моменти в избора се открои проблемът с концепцията на Дончева, части от която се оказаха буквално преписани от тази на бившия шеф на САС и настоящ подсъдим за злоупотреба с европейски средства Веселин Пенгезов.

Самата Дончева отговори, че е напълно нормално да има съвпадения. Впечатление направи и един от въпросите, който председателят на ВКС отправи към единствения кандидат за поста преди да гласуването. Той беше свързан с изказване на премиера Бойко Борисов отпреди няколко години, в което той признава прозорливостта на Ахмед Доган, който по думите му пръв е осъзнал, че „който има медийна империя и контрол върху съда, той може да управлява".

Помолена да изрази мнението си, Даниела Дончева заяви, че не е запозната с изказването и смята за нередно да коментира думи на представител на изпълнителната власт.

Дончева изрази увереност, че след 2-годишния период без председател на съда сега обстановката ще стане по-сигурна и спокойна. Ниския интерес към поста пък според нея се дължи на факта, че интересите, които се преплитат в Софийският апелативен съд са огромни и не всеки би се наел да е във фокуса на общественото внимание.