Седмица на Независимостта във Военноисторическия музей
Седмица на Независимостта във Военноисторическия музей / БГНЕС, архив
Седмица на Независимостта във Военноисторическия музей
89881
Седмица на Независимостта във Военноисторическия музей
Седмица на Независимостта във Военноисторическия музей
  • Седмица на Независимостта във Военноисторическия музей
  • Седмица на Независимостта във Военноисторическия музей

Седмица на Независимостта започва в Националния Военноисторически музей. От днес до неделя, от 10.00 ч. до 18.00 ч. столичани и гостите на София ще могат да видят реликвите, свързани с обявяването на България за равноправна с останалите европейски страни държава.

Експонатите възкресяват паметта за историческите личности, свързани с датата 22 септември 1908 г., и за армията като гарант на Независимостта. Посетителите на музея ще могат да видят отблизо сабята на Главнокомандващия Българската армия цар Фердинанд, с която той е бил при обявяването на Независимостта, както и валтрапа на министъра на войната - генерала от пехотата Данаил Николаев. Офицерски еполети на 20-и пехотен добруджански полк, участвал в церемонията за провъзгласяването на Независимостта, и възпоменателният кръст „За Независимостта на България 1908 г." пресъздават тържествеността на момента. Ще бъдат показани и проекти за държавен герб с новите елементи от символната система на новообявеното царство.

Витрината ще бъде озвучена от Festmarsch, написан от Йохан Щраус-син, който е посветен на България и цар Фердинанд, и е изпълнен от Виенската филхармония по повод обявяването на Независимостта през 1908 г. Само днес НВИМ ще изненада своите посетители и с филмов маратон, посветен на Независимостта. От 11.00 и 14.00 часа в киносалона на музея ще бъде излъчен филмът „Независима България" на Огнян Сурдолов, а от 12.00 и от 15.00 часа - „Фердинанд Български" на проф. Светослав Овчаров.

Със седмицата на Независимостта Националният Военноисторически музей поставя началото на нова инициатива. Всяка трета седмица на месеца любителите на военната история ще имат възможност да разгледат малко познати експонати, свързани с определена част от българската история. Така всеки месец музеят ще представя рядко показвани артефакти от милионния си фонд, а редовните посетители ще се запознават с нови аспекти от историята ни.