Георги Хаджийски
Георги Хаджийски / СДВР
Полицията ще премахне отново барикадите по кръстовищата в центъра на София. Категоричното решение на столичната полиция бе заявено от директора на СДВР ст. комисар Георги Хаджийски.

„Искам да уверя, че СДВР ще възстанови нормалния живот в столицата и барикадите ще бъдат премахнати. Няма как да бъде позволено основни възлови кръстовища да бъдат затворени.Ще върнем Конституционното право на гражданите да се придвижват спокойно“, даде да се разбере той.

Хаджийски съобщи още, че поведението на част от протестиращите вчера е имало за цел да окървави протеста.

"През нощта бе направен неуспешен опит да се пролее кръв в центъра на София, да се взриви гражданския мир", заяви шефът на столичните полицаи.

 "Служителите на СДВР установиха груби хулигански и вандалски прояви от страна на незаконно протестиращи лица, чиято кулминация бе в района на Орлов мост", уточни Хаджийски. По думите му вчера вечерта в центъра са били откъртени преместваеми обекти и пейки с цел да се изградят барикади. Струпани са били камъни, павета и бутилки, които да бъдат използвани срещу силите на реда и закона.

„Относно намеренията на тези лица да окървавят центъра на столицата свидетелстваше и начинът на барикадиране, който блокира дори преминаването на линейките през района. Неформалните лидери на барикадите даваха указания на присъстващите на място жени и момичета къде ще застават, за да бъдат използвани като жив щит срещу органите на реда”, посочи Хаджийски. 

15-20 лица, с вид на ултарси, са раздавали бухалки и вериги, с които една за друга са били вързвани кофите за боклук. За действията на полицията те били информирани от велосипедисти с радиостанции.

"Наясно сме, че крайната цел на внимателно подготвяните мероприятия беше да бъдем обвинени в полицейско насилие и тази теза да бъде широко тиражирана дори в европейските и световни медии", каза още той.