Само 100-ина души излязоха да протестират срещу ГМО
Само 100-ина души излязоха да протестират срещу ГМО / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
Само 100-ина души излязоха да протестират срещу ГМО
26940
Само 100-ина души излязоха да протестират срещу ГМО
  • Само 100-ина души излязоха да протестират срещу ГМО

Около 100 души се събраха в София на поредния протест срещу промените в Закона за генно-модифицирани организми. Протестът се проведе под надслов „Родолюбци за чиста от ГМО България". Според обещанията на организаторите протестите ще продължат, докато обещанията на премиера Бойко Борисов - ГМО да бъдат само в лабораториите, не станат реалност.

Народното събрание отложи за следващата седмица приемането на второ четене на спорните текстове в закона за генно-модифицираните организми. Вчера депутатите започнаха да гласуват първата част на закона, докато техни колеги от комисията по околна среда и водите обсъждаха най-важните проектонаредби, които се отнасят за забраната за отглеждане и разпространение на ГМО в България. Това даде повод на БСП да поиска законопроектът да бъде отложен за гласуване, докато екокомисията не излезе с доклад.

Мариана Христова, която е един от организаторите на шествието, представи основното искане на протестиращите.

„Предлагам премиерът Бойко Борисов да застане и това, което обеща на майките, да го предложи в залата. Кратък, ясен текст, който да гласи: „забранява се освобождаването в околната среда, отглеждането, засяването, на всякакво ГМО", добави Христова.

Протестът привлече и много млади хора, които се обявиха против ГМО.

Междувременно президентът Георги Първанов отново обяви, че ще наложи вето върху промените в Закона за генно-модифицираните организми, ако бъдат приети във вида, в който бяха одобрени от ресорната парламентарна комисия. Той се закани, ако депутатите не се съобразят с ветото, да поиска референдум по въпроса, който да бъде съпътстван от подписка в подкрепа на инициативата. Първанов подчерта, че държи на идеята си за България свободна от ГМО.

Протестът беше организиран от инициативен комитет на родители и граждани и е подкрепен от неправителствени организации.