Музиканти се солидаризират с Украйна. В неделя следобед в центъра на столицата се проведе благотворителен концерт за солидарност с Украйна под надслов "С вас сме".

Мястото на концерта бе пл. "Алекандър I Батенберг" в столицата, като десетки хора с украински знамена се събраха за събитието.
 

Васко Кръпката
БГНЕС


Ето и палитра от мнения на музикантите за солидарността и поведението на българските политици по отношение на военния конфликт в Украйна:

Васил Георгиев, по-известен като Васко Кръпката, е инициатор на концерт в подкрепа на Украйна.Той поясни, че концертът е по негова идея и е поканил свои близки приятели музиканти, хора на словото, и хора от Украйна, като няма кметове и политици.
 

концерт в подкрепа на Украйна
БГНЕС



София може да е краен квартал на Европа, каза Кръпката, но София е Европа и свободния свят. "Тук сме, за да покажем, че сме за мира, да покажем, че сме против агресията на Русия, и да покажем, че сме европейци", каза Васко Кръпката.

Той коментира и реакциите на българските политици по отношение на войната в Украйна.

"Винаги ще ги критикуваме. Рокендролът сме опозиция. Наистина смятаме, че трябва да имаме по-твърда позиция, по-адекватна и по-ясна позиция. Смятаме, че има едно шикалкавене. Искат да се харесат на всички. Няма как да се харесаш на всички. Знам, че в момента ядосвам много хора, но нямам задни мисли. Каквото ми е на сърцето, това ми е на устата и на песните. Искаме и управляващите да бъдат ясни и да заявят ясно, че подкрепяме Украйна по всякакъв начин, както всички нормални страни. Произвеждаме толкова много оръжие, пращаме за какви ли не идиоти по света, и какви ли не кръвожадни сатрапи ги снабдяваме с оръжие, аз като пацифист се застъпвам България да помогне на Украйна", каза Кръпката. Призивът му е да се покаже съпричастност към жертвите на тази война.
 

концерт в подкрепа на Украйна
БГНЕС



В концерта се включиха още "Блус Трафик", No more, many more, Г. М. О. Георги Минчев Оркестра, Иван Лечев, Валди Тотев и други.

В инициативата участваха и творци от Украйна, сред които саксофонистът Ярослав Кмитко и китаристът Павло.

В района на концерта бе засилено полицейското присъствие, имаше и транспарант, на който пише "Путин, в името на човечеството, спри войната".

По време на концерта на няколко пункта пък се събираха средства за пострадалите от войната в Украйна.

Събитието е организиран от Ситуационен център "Отворени врати" и фондация "За доброто".
 

концерт в подкрепа на Украйна
БГНЕС



Андрей Николов, който е съосновател на Ситуационен център "Отворени врати"; каза, че в момента над 20 хиляди украински деца имат спешна нужда от помощ. "Сега говорим за украински училища. Нашият център мисли за интеграция към пазара на труда", каза още Николов.
БГНЕС