/ iStock/Getty Images
С два месеца - до 30 юни се удължава срокът, в който местните данъци за недвижими имоти и автомобили в София ще са с 5% отстъпка, ако се платят в пълен размер.

Удължаването на срока е предвидено в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Целта е да се избегнат опашките пред касите на районните данъчни служби, обясниха от Столичната община. Оттам напомнят, че най-удобният и безопасен начин за плащане е през общинския портал - https://szp.sofia.bg/OnlineReportWSClient/pages/login.jsf. За да се използва електронната услуга потребителите трябва да имат ПИН код, издаден от общината, или ПИК код от НАП или е-подпис.

Заради извънредното положение пък общинското направление "Архитектура и градоустройство" пуска три нови електронни услуги. От 25 март по електронен път ще може да се заяви разрешение за строеж по одобрен инвестиционен проект, издадено от главния архитект на София, за строежи от 1, 2 и 3 категория.

От 30 март по електронен път ще може да се заяви разрешение за поставяне, издадено от главния архитект и заявяване и получаване на виза за проектиране.

В момента електронно се изготвят административните актове, издавани от НАГ и всичките 24 районни администрации - става дума за разрешения за строеж, заповеди към разрешения за строеж, удостоверения за груб строеж, разрешения за поставяне, издадените от районите визи за проектиране.