Бащата на детето опитал да го даде на социалните, но се отказал
Изоставеното вчера вечерта бебе в столичния квартал "Люлин" е в добро състояние, настанено е в Дома за медикосоциални грижи "Иван Рилски", съобщи социалният министър Бисер Петков.

Родителите на изоставеното бебе не желаели да се грижат за него

След като от социалните служби е взета бързата мярка за осигуряване на живота, здравето и отглеждането на детето, ще се работи с родителите и с разширения семеен кръг, за да могат те отново да поемат грижата за това дете.

Откриха изоставено бебе в столицата (ВИДЕО)

Той уточни, че около 17.00 часа вчера бащата на детето е посетил Дирекцията "Социално подпомагане" (ДСП) в "Люлин" с желание да остави детето, като явно е имало колебание. Споменато е, че съпругата му е била подложена на тормоз от близкия роднински кръг, че детето плаче, че той не може да се справи, посочи Бисер Петков. Бащата обаче е напуснал дирекцията преди да дойде нейният директор и да започне разговор по същество.

Късо съединение предизвика пожар в детска градина

Към 22.00 часа вечерта детето е оставено пред дома на дядото по майчина линия. Реакцията на социалните служби е била незабавна. Мобилният екип на ДСП "Оборище" пристига на мястото, детето е настанено в Дома за медикосоциални грижи "Иван Рилски" и е в добро състояние.

Дете пострада след падане в частна занималня (ВИДЕО)

Случаят показва защо е необходимо да има система на закрила на детето, заяви министърът. Броят на изоставените деца е голям, над 1000 годишно, каза Бисер Петков.

Бебе издъхна, намушкано с нож от българин в Англия

Някои от нещата, които са обект на критика от протестиращите в социалните мрежи, са именно с цел превенция на изоставянето, каза министър Петков, попитан дали ще се работи за мерки за предотвратяване на изоставянето на деца.

Социалното министерство с позиция за промените за закрила на детето

Промени, които бяха направени със Закона за социалните услуги, бяха точно с такава цел - превенция на изоставянето, как да се реагира в случай, че има риск от изоставяне. Този риск е най-голям в родилните домове, в случаите, когато детето се ражда с увреждане, каза министърът. Петков допълни, че задачата на социалната система е да приложи бързо, адекватно действие, с което да намали риска от изоставяне, да убеди родителите, че трябва да се грижат, че това дете е тяхно.
БТА