Ремонтират улица в „Бояна” по сигнал на Дарик
Ремонтират улица в „Бояна” по сигнал на Дарик / снимка: DarikNews
Ремонтират улица „Кумата" след празниците
19304
Ремонтират улица „Кумата" след празниците
Кметът на район "Витоша" Теодор Петков
  • Ремонтират улица „Кумата" след празниците
  • Кметът на район "Витоша" Теодор Петков

Ремонтът на улица „Кумата" в квартал „Бояна" ще започне след празниците, веднага щом климатичните условия позволят. Това каза за Дарик радио заместник-кметът на район „Витоша" Теодор Петков. След проверка на Дарик се установи, че отблизо десетилетие участъци от въпросната улица не са асфалтирани, липсва канализация, а цялото й протежение е обсипано с канавки и дупки.
 
Петков обясни, че аварийният ремонт на улицата не е започнал заради постоянните валежи, които не позволяват качествени ремонтни дейности. По думите му, след разговори с фирмата изпълнител „Главболгарстрой", преди да започне ремонтът е необходимо да се оттече водата от канавките, което е причина за забавянето.

„Улица „Кумата" не е заложена в програмата на Столична община, макар че ние сме я подавали нееднократно за основен ремонт. Ще можем да направи някакъв авариен ремонт, да закърпим основните дупки. Не очаквайте някакъв колосален ремонт. Просто няма предвидени средства за такова нещо. Ще се опитаме в най-проблематичните участъци да направим и канавки", добави още Теодор Петков.

На кои улици в район „Витоша" предстои ремонт тази година?

Основната идея е, че средствата, които имаме отпуснати за ремонти, ще бъдат насочени към улиците с масов градски транспорт. Ще се опитаме да влезем и във вътрешно-кварталните улици, което е проблем за район „Витоша" - инфраструктурата е доста стара, пътищата са доста амортизирани. Средствата със сигурност няма да стигнат за ремонт на улиците в район „Витоша". За основен ремонт е предвидено трасето между панорамен път „Цар Борис" и „Беловодски път". Идеята е това, трасе да продължи следващата година основния ремонт от „Беловдки път" до „Драгалевци" и по-следващата година - от „Драгалевци" до „Симеоново".

Оказва се, че част от канавките са преградени от живущите, за да могат да влизат в гаражите си. Според Петков, част от тях вече са изчистени, но има и такива, които не са изградени. Сигнали за този проблем са подадени в „Контрол по строителството", които ще направят проверка на място, за това кой е изградил незаконните преминавания.

Петков се закани да бъде направено всичко възможно, за да се реши и проблемът с канавките при подходящите климатични условия: „Ще помоля гражданите, по-добре да изчакаме подходящо време за ремонта, отколкото да направи нещо набързо и след месец да се получи същото нещо", заяви още заместник-кметът на район „Витоша".

Граждани на „Бояна" обясниха, че са подавали нееднократно сигнали за проблема в общината, но съдействие не е получено.