Ремонтират булевард „Драган Цанков до края на ноември
Ремонтират булевард „Драган Цанков до края на ноември / Sofia Photo Agency, архив
Любомир Христов
57280
Любомир Христов
  • Любомир Христов

От днес започва цялостна реконструкция на столичния булевард "Драган Цанков" в участъка между Телевизионната кула и булевард "Евлоги и Христо Георгиеви". Стойността на ремонтните дейности е около 2,5 милиона лева, съобщи заместник-кметът по транспорта Любомир Христов, като уточни, че парите са спестени от финансирането на проекта за изграждане на кръстовище на две нива при Телевизионната кула, чиято стойност е 26 милиона лева.

Обновеният булевард ще има 4 платна за движение и ще бъде готов до края на ноември. Това ще бъде алтернативното трасе за предвижване през следващата година, когато ще започне реконструкция на булевард "Цариградско шосе".

„За по-малко от два месеца булевард „Драган Цанков" ще бъде цялостно реконструиран. Паважната настилка ще бъде подменена с асфалтова. Изгражда се канализация, нови тротоари и осветление. Ще има един цялостно функциониращ нов булевард, като в рамките на тази реконструкция се предвижда и частичен ремонт на моста на река Перловска при „Граф Игнатиев" и „Евлоги Георгиев", и реконструкция на кръстовището, с цел подобряване на възможността за преминаване в посока стадион „Васил Левски", тъй като това е едно от местата, където шофьорите изпитват най-много затруднения при придвижването си", добави Христов.

Той уточни, че няма да има промени в движението на трамваите по време на ремонта: „Организацията е направена единствено със затваряне на „Драган Цанков", така че трамваят да може да функционира пълноценно. Затварят се пътните платна на моста на река Перловска, т.е. няма да може да се прави ляв завой като идвате от НДК към „Граф Игнатиев" в рамките на следващите около два месеца. Левият завой и обратното може да се случва през моста при улица „Гурко".

Любомир Христов каза още, че в края на октомври ще бъде пуснато в движение директното трасе по булевард „Явор" и до края на ноември ще се работят локалите и Драган Цанков: „Към края на октомври проблемите, които водачите изпитват при преминаването в района на Телевизионната кула, ще бъдат наполовина по-малко като част от графика, който се изпълнява по обекта".

Заместник-кметът по транспорта съобщи още, че през годината са похарчени около 23 милиона лева за текущи ремонти в столицата, включително изграждането на няколко нови улици в кварталите Манастирски ливади и Кремиковци, реконструкцията на булевард "Бъкстон", както и подмяната на улични шахти.