В София вече се ремонтират 130 детски площадки, първите готови са в квартал „Света Троица“, съобщиха от Столичния общински съвет (СОС).

Приоритетно се работи за обновяване на най-старите съоръжения, другият критерий е фокусът върху кварталите, които са населени предимно с млади семейства с малки деца.

Това посочи председателят на СОС Георги Георгиев. „Столичната община осигурява финансирането на тези 130 площадки равномерно на всички райони, за което благодаря на Йорданка Фандъкова.

21 детски градини се строят в София (СНИМКИ)

В общинския съвет решихме районните кметове да определят кои пространства да бъдат обновени, затова ще очаквам от тях бързо, качествено и в кратки срокове да изпълнят проектите - разполагат вече с осигурено финансиране“, каза той. 

Георги Георгиев благодари за координацията на целия проект на заместник-кмета по екология Десислава Билева и отбеляза, че е одобрен списъкът със заявените детски площадки и районните кметове вече работят по обновяването им.

В район „Илинден“ кметът Иван Божилов вече завърши реконструкцията на две големи площадки „Света Троица“ - до бл. 357 и до блок 319 в квартала, посочи още председателят на СОС. 

В началото на годината СОС прие на свое засадание предложението на председателя Георги Георгиев и заместник-кмета по екология Десислава Билева за отпускане на 3 000 000 лева за ремонт и поддръжка на площадки във всички райони на столицата.

Според решението от 100 000 лева до 135 000 лева се разпределят пряко на районните кметове за възстановяване и поддържане на детските площадки в междублокови пространства, като средствата се отпускат както за изграждане, така и за обновяване на съществуващи площадки - в зависимост от състоянието им в съответния квартал.

Избрани са площадки за обновяване по програмата съобразно критерии като техническо състояние и безопасност, като ще се работи в районите „Люлин“, „Красна поляна“, „Триадица“, „Красно село“, „Оборище“, „Възраждане“.

"Няма да остане квартал, в който да няма нова детска площадка", подчерта тогава председателят на СОС.
Таня Тодорова, БТА