/ iStock
Всички първокласници в София от държавни, общински и частни училища - общо 14 хиляди, ще получат светлоотразителни гривни за пътна безопасност, съобщи председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, който инспектира дейностите по миене на училищния двор на 51-во Средно училище "Елисавета Багряна", заедно със заместник-кметовете Десислава Билева и Кристиан Кръстев.

БАБХ започва проверки в училищните столове и бюфети

По повод 15 септември Столичната община започна измиване на училищни дворове и обновяване на пешеходни пътеки до училища и детски градини. До 51-во СУ ще бъдат обновени пешеходните пътеки на ъгъла на ул. "Урвич" и "Софийски герои".

"В много европейски държави носенето на светлоотразителни гривни от учениците е задължително", посочи Георгиев и апелира възрастните да пазят децата на пътя и да бъдат особено внимателни около детските градини и училищата.

От началото на тази година над 50 нови пешеходни пътеки са изградени в София, информира зам.-кметът Кръстев. Той съобщи, че основен приоритет на Столичната община по отношение на пътната безопасност за най-малките е осветяването на пешеходните пътеки.

"До края на годината всички пешеходни пътеки в София трябва да бъдат осветени", съобщи Кръстев. Само през последната година и половина над 500 са осветените пешеходни пътеки в София. От началото на т.г. над 30 различни повдигнати неравности са направени в града, повече от 50 допълнителни обезопасявания, предстои да се работи по над 100 проекта за пътна безопасност. Ударно се поставят знаци за ограничение на скоростта около училища и детски градини, казаха още от общината.

Председателят на СОС информира, че предстоят обучения по пътна безопасност в час на класния в училище през следващите три месеца със съвместни екипи на КАТ. В огромна част от училищата в София има учебни полигони и площадки, където децата се учат на най-важните правила. Георгиев припомни, че скоро бяха поставени специални табла, които засичат скоростта на автомобилите по бул. "Черни връх" като само за 12 дни там са регистрирани над две хиляди нарушителя, които са се движили с над 70 км/ч. Най-високата скорост е била 135 км/ч. Данните за нарушителите се изпращат на полицията.

Заради лош път: Родители плашат да бойкотират учебната година

Георги Георгиев апелира СДВР да изпрати повече екипи около училищата и детските градини, които да следят за спазването на ограниченията. Грижата за пътната безопасност е на всички ни, призоваваме да пазим децата на София, каза председателят на СОС.
БТА