Разчистват пазара „Димитър Петков” в София
Разчистват пазара „Димитър Петков” в София / netinfo

Столичната община ще подготви проект за преустройство на пазара „Димитър Петков" и разделителната ивица на булеварда, решиха столичните общински съветници. Пазарът в столичния квартал „Зона Б-18" трябва се превърне в модерен градски пазар за плодове, зеленчуци, цветя и традиционни занаятчийски стоки, а ивицата на булеварда да стане озеленена пешеходна зона.

Състоянието на пазара и района около него е причина за многобройни граждански жалби срещу шума, замърсените с отпадъци от търговията тротоари и затруднения транспорт. Освен с ръждясали сергии и примитивно изградени павилиони пазарът е известен и с продажбата на стоки, които не са разрешени на пазарите за плодове и зеленчуци, обясниха общинските съветници.

Цветната борса, разположена върху тротоарите между улиците „Цар Симеон" и „Пиротска", е незаконна. В момента е избран изпълнител, който със средства от общинския приватизационен фонд, ще преустрои и озелени част от булевард „Димитър Петков". Според решението това ще обхване целия булевард.