/ iStock/Getty Images
"Иззехме незаконно използваните пет магазина в подлез „Студентски общежития“ (пешеходния подлез при спирка „Изток“). Става въпрос за публична общинска собственост, която от три години се използва без за това да се заплаща наем", съобщи кметът на район "Изгрев" Делян Георгиев.

"От районната администрация неколкократно са уведомявали ползвателите, че парични средства от тях в района не постъпват и ще се пристъпи към изземане на имотите. Реакция не последв"а, посочва Георгиев. Той допълва, че няма да допусне общината да се разграбва, защото това са парите на всички граждани на района.

"При самото изземване са открити още нарушения като незаконно поставен кафе автомат. Въпросните търговски обекти са и незаконно включени към ВиК мрежата на подлеза. Така на практика водата на магазините се е плащала от Столична община през годините", информира кметът на "Изгрев". Той съобщава, че планира да бъдат направени нови търгове. Така от една страна наемните цени ще бъдат актуализирани, а от друга ще се даде възможност за развитие на малкия бизнес и най-важното ще се спазят законовите разпоредби.

"Борбата с незаконното заграбване на общински имущество е един от основните ми приоритети. Време е да докажем, че държавата не е нощен пазач. Тя трябва да бъде добър стопанин", пише Георгиев в социалната мрежа.
БТА