Пускат през август драгалевския и симеоновския лифт
Пускат през август драгалевския и симеоновския лифт / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Пускат през август драгалевския и симеоновския лифт
55080
Пускат през август драгалевския и симеоновския лифт
  • Пускат през август драгалевския и симеоновския лифт

Драгалевският и симеоновският лифт ще бъдат пуснати през август. За това се договориха представители на „Витоша ски", Агенцията по горите и столичният кмет Йорданка Фандъкова. За две или три седмици софийското горско стопанство ще почисти просеките около лифтовете, след което те ще преминат проверка от държавния технически надзор.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова смята, че „за София и за софиянци е важно да могат да посещават планината както през лятото, така и през зимата и да карат ски". По думите й „особено децата трябва да имат къде да се научат да карат ски, след като виждат планината от прозореца".

Петър Петров от „Витоша ски" коментира: Нашата първа позиция винаги е, че спирането не е най-добрият вариант. Трябва да имаме съответната възможност съоръженията да работят безопасно. На нас ни беше забранено да прочистим просеките. Ние представихме в Столична община и протокол, в който се забранява прочистването на просеките. Мотивът е доста странен. Създава се изключителна невъзможност да функциониране. Ние първо купуваме съоръжения, пращат ни да учредим право на ползване, което трябва да стане въз основата на ПУП. Този ПУП може да бъде процедиран само от държавата и от общината. Тоест, получава се параграф 22".

Почистването на просеките ще бъде за сметка на „Витоша ски", допълни Петър Петров. Лифтовете не работят от миналата есен. Засега не са правени изчисления каква е натрупаната загуба от пропуснатия сезон.