Провокатори „подпалили” мирния протест в „Орландовци”
Провокатори „подпалили” мирния протест в „Орландовци” / снимка: БГНЕС
Провокатори „подпалили" мирния протест в „Орландовци"
80469
Провокатори „подпалили" мирния протест в „Орландовци"
  • Провокатори „подпалили" мирния протест в „Орландовци"

До сблъсъци и напрежение между жители на столичния квартал „Орландовци" се стигна след протест срещу ромското население. Причина за ексцесиите стана сбиване от събота вечерта, при което пострадаха шестима младежи от квартала, направили забележка на група роми за силна музика.

Полицейското присъствие в „Орландовци" остава засилено.

Напрежение, ранени и задържани при протеста срещу ромите в „Орландовци"

Около 18:30 часа хора от квартала започнаха да се събират пред читалището в „Орландовци". Първоначалната идея за протеста е била да се привлече вниманието на властите към проблемите между българи и роми в квартала. Бързо след възникването му обаче става ясно, че сред жителите на „Орландовци" са застанали и провокатори:

„Хора с маски, палки и бухалки, хвърлят боклуци на земята. Като вървяхме по улиците, щом видеха цигани, ги нападаха. Не е това идеята на протеста. В събота е имало насилие, мои близки приятели пострадаха. Идеята на протеста беше да има гласност, държавата, прокуратурата да се самосезират", каза жител на квартал „Орландовци".

Няколко часа продължи шествието на хората из квартала, в търсене на начини да се пробият полицейските кордони. В крайна сметка след поредица от опити на разгневените протестиращи групи да стигнат до ромските къщи, полицията успя да ги отблъсне и блокира на площада пред читалището.

Протестиращ от „Орландовци": С бой не се решава проблемът

Директорът на „Национална полиция" Христо Терзийски и шефът на СДВР Младен Маринов координираха работата на униформените на място.

„Взели сме всички необходими мерки, за да не се допусне грубо нарушаване на обществения ред и да няма пострадали хора. Към настоящия момент полицията си върши достатъчно добре работата, така че да не се стигне до инциденти с фатален край", обясни Терзийски.

„Има емоция и от двете страни. Протестиращите се смятат за пострадали с оглед на случая от събота, другата част са заплашени и се страхуват за жилищата и семействата си. Има достатъчен повод двете групи, когато се срещнат, да има фатален край. Разговорът трябва да се води на друга плоскост, с оглед на намаляване на напрежението и на по-траен мир. Нашата задача в тази кризисна ситуация, така я определям аз, да не допуснем жертви и ескалиране на напрежението, и да контролираме ситуацията", обясни Маринов.

Трима души са били задържани по време на размириците в „Орландовци". 

Разпознати са и редица лица, известни на силите на полицията. Хора, които са допринесли за размириците, хвърляли са камъни и други предмети по ромските къщи, се установяват и по свидетелски показания и видеоматериали, които ще бъдат предадени на прокуратурата.

От МВР съобщиха, че няма сериозно пострадали граждани, въпреки информацията за няколко жестоко пребити представители на ромския етнос.

През днешния ден полицията и общинската власт ще търсят решение на проблема и ще проведат срещи с враждуващите групи от квартала.

А след като ситуацията в „Орландовци" се успокои, се чуха призиви за втори протест, тази вечер.

Седем ранени след меле между българи и роми в София

До протеста се стигна след меле между роми и българи в събота вечерта. Сбиването, при което пострадаха шестима души, станало след забележка за силна музика.

Жителите на „Орландовци" няколко пъти са правили подписки с искане за повече полиция заради спречкванията, които избухват между българи и роми. Двама братя - на 19 и на 23 години, са арестувани за побоя. Полицията още търси кои са другите участници в мелето. Случаят ще отиде в прокуратурата.