Протестите не бива да бъдат спирани със забрани, смята Фандъкова
Протестите не бива да бъдат спирани със забрани, смята Фандъкова / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Младите хора са активни, протестите са процес, който не може и не бива да бъде спиран със забрани, коментира пред журналисти столичният кмет Йорданка Фандъкова по повод окупацията на университети като форма на протест срещу правителството.

По думите на кмета висшите учебни заведения са автономни институции, решенията за протести се вземат от академичните ръководства и студентските съвети. Най-важното според Фандъкова е да има диалог и да не се стига до насилие.

В София много граждани имат възможност да упражнят демократичното си право на протест, посочи кметът. В центъра досега палатковите лагери бяха два, съгласувани със Столичната община - до паметника на Цар Освободител, сега има и нов - пред Президентството, отбеляза кметът Фандъкова. Затова и никакви упреци към общината вече не са уместни, каза тя, допълва БТА.

Стана ясно, че Столичната община спазва закона и се опитва да създаде такава организация, че гражданите да могат да изразяват своята гражданска позиция и в същото време да не се пречи на работата на хората в града, добави Фандъкова.