Протестиращи пиха кафе и хапнаха баничка пред парламента, разходиха се и до МС
Протестиращи пиха кафе и хапнаха баничка пред парламента, разходиха се и до МС / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Протестиращи пиха кафе и хапнаха баничка пред парламента, разходиха се и до МС
65456
Протестиращи пиха кафе и хапнаха баничка пред парламента, разходиха се и до МС
  • Протестиращи пиха кафе и хапнаха баничка пред парламента, разходиха се и до МС

И тази сутрин продължи протестната инициатива „на кафе пред парламента". Стотина души се събраха пред сградата на Народното събрание. По късно протестът прерасна в шествие, което се отправи към сградата на Министерски съвет. Освен превърналото се в традиция безплатно кафе за протестиращите, днес към него бяха добавени и безплатни банички и кисело мляко за хората, дошли пред парламента.

Протестиращите се събраха малко след 8:30 на площада пред Народното Събрание.Освен традиционното висящо кафе, тази сутрин на протестиращите се раздаваха и безплатни банички с кисело мляко. Организаторите на инициативата „висящо кафе" - Валентин и Жоро, разказаха, че тяхната инициатива е събрала над 1500 лева вече и парите са дарени на църквата „Свети Георги" в квартал „Дървеница".

И тази сутрин протестът се раздели на 2 части- едната блокира движението на булевард Цар Освободител, а другата застана отстрани на входа на Народното събрание. Оттам се опита да стигне до работното си място зам.-председателят на НС Мая Манолова. Опитът й се оказа неуспешен и тя бе принудена да мине през демонстрантите, за да влезе в парламента.

Около 9:30 протестът се превърна в протестно шествие, което се отправи по бул. „Цар Освободител" към Министерския съвет, където от 10:00 часа започна заседанието на кабинета. Някои от протестиращите споделиха мотивите си да дойдат на днешния протест

„Всеки, който иска демократично развитие за България, трябва да бъде тук, тъй като това правителство вече изгуби кредита на доверие на обществото", каза един от тях. Недоволна от управлението жена пък сподели, че иска децата й да останат в страната и затова протестира. С това ръководство, което са го избрали всички млади ще напуснат, смята тя.

Около 10.30 часа повечето протестиращи си тръгнаха, а полицията помоли останалите да се преместят на тротоара срещу Министерски съвет, след което бе пуснато движението в района.