Протест срещу строеж на път в Борисовата градина
Протест срещу строеж на път в Борисовата градина / Sofia Photo Agency, архив
Протест срещу строеж на път в Борисовата градина
58458
Протест срещу строеж на път в Борисовата градина
  • Протест срещу строеж на път в Борисовата градина

С протест срещу строежа на нов път в Борисовата градина ще започне заседанието на Столичния общински съвет. Граждани и екологични сдружения ще се противопоставят на предложението в дневния ред за изграждане на нов път през местността „Погребите" в Борисовата градина. Новият път, който ще е широк 20 метра, ще пресече емблематичния парк на София, като ще бъдат изсечени 250 дървета за направата му, смятат природозащитниците. Организациите „За Земята", „Велоеволюция" и „Грийнпийс" подадоха и протестно становище до кмета Йорданка Фандъкова.

Трамвай номер шест да не минава през подлеза на НДК, а той да бъде само за автомобили. Предложението на главния архитект на София Петър Диков също е в дневния ред на СОС. Идеята е да се направи цялостна реконструкция на кръстовището на Петте кюшета и на трамвайното трасе по „Скобелев" и НДК. Пред Дарик Диков допълни: „Спира се частта от трамвайното трасе от Петте кьошета, „Скобелев", подлеза на НДК, „Черни връх" до басейна „Спартак" и тунелът става само автомобилен. Прави се нова връзка, която свързва трамвайното трасе по бул. „България", премахва се временната връзка, която минава в момента под прозорците на хората. Покрива се част от транспортния подлез, в отсечката между бул. „Цар Борис III" и „Цар Асен", така че да се намали до максимум транспортният шум и да се даде възможност на двете групи сгради, които са от двете страни на подлеза, да се обслужват нормално".

В замяна на прекъсването на трамвайното трасе от Петте кюшета до басейна „Спартак" се предлага нова тролейбусна линия, която да свърже пътниците от кв. „Стрелбище" до метростанция „Хемус". Донякъде това ще спомогне за превръщането на бул. „Витоша" в изцяло пешеходна зона, каза още Диков.