Протест с искане за касиране на изборите се проведе в София
Протест с искане за касиране на изборите се проведе в София / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Около 200 души се включиха в протеста в столицата, организиран от партиите РЗС и НФСБ, с искане за касиране на избора на депутати от ДПС, избрани в София чрез гласове в Турция. Протестът бе в подкрепа на гражданската подписка, която протича под мотото „Без турски депутати в София!".

Протестното шествие на двете партии премина от парламента до Конституционния съд, като за кратко беше блокирано движението по бул. „Цар Освободител".

По-рано шествието на „Национален фронт за спасение на България" (НФСБ) тръгна от Борисовата градина към Народното събрание с плакати с надписи: „Срам! Анкара избра депутати в София", „София не е турска". Двете протестни шествия на партиите РЗС и НФСБ тръгнаха от две различни точки в София, за да се съберат за общ митинг пред Народното събрание.

Протест с искане за касиране на изборите се проведе в София
netinfo

Протестиращите скандираха: „Долу ДПС" и „Искаме касиране".

„Протестът има ясна цел. Започваме и ще ги довършим с помощта на народа. Това е правителство на подменения вот. Никой не е искал в България ДПС да идва на власт", заяви лидерът на РЗС Яне Янев пред агенция Фокус.

Протестът беше охраняван от полицията и премина спокойно.

Представителите на двете партии вече се разотидоха.

Междувременно около 400 души се събраха на жълтите павета в протест, организиран в социалната мрежа, срещу новото правителство на Пламен Орешарски. Парламентът не е обграден със метални заграждения, а само с жива верига от полицейски служители. Някои от тях са поставили щитове и каски на земята пред краката си. Протестиращите блокираха булеварда пред парламента.

Протест с искане за касиране на изборите се проведе в София
netinfo