Протест с гащи и чорапи в Перник
Протест с гащи и чорапи в Перник / снимка: Dariknews.bg

Нетрадиционен и анонимен като организация протест с гащи и чорапи се проведе днес в Перник. Точката на недоволството бяха винкелите пред Градския универсален магазин, които са част от реализирания проект "Зелена и достъпна градска среда" по обновяването на пернишкия площад.

Бельото лъсна на арт инсталацията с кривите и ръждясали винкели и металните въжета между тях, наподобяващи простори.

След време там трябва да се увият растения. Именно затова по гащите имаше и надписи: "Оставки за хората, одобрили това", "Изкуство тип пространствена винкелизация" и други.
Проектът „Зелена и достъпна градска среда гр. Перник" е на обща стойност 5 353 463,31 лв., като съфинансирането от Европейския фонд за регионално развитие е 4 550 443,81 лв. Финансирането от националния бюджет е 535 346,34 лв., а общината е отпуснала по проекта 267 673,16 лв. Освен рехабилитация на градския площад по проекта бе благоустроен част от централния градски парк в Перник.

Сроковете за площада бяха на няколко пъти удължавани, за да се открие в крайна сметка в Деня на града - 19 октомври. Довършителни работи по строителния обект все още текат. Това стана повод да се коментира, че винкелите все още ще стърчат, тъй като в студеното време растителността е без развитие.

Вместо насажденията да се засадят през пролетта и да тръгнат в топлото време, декоративните фиданки бяха посадени около седмица преди да се реже лентата на площада в средата на октомври.