Променят движението по бул. „Черни връх” заради строежа на метрото
Променят движението по бул. „Черни връх” заради строежа на метрото / снимка: БГНЕС, архив

От днес започва изграждането на продължението на втората линия на метрото по бул. Черни връх. Вече са осигурени средствата за участъка от метростанция „Джеймс Баучер” до ул. „Сребърна”, който е дълъг 1,3 км. Продължението на метрото включва една метростанция и се очаква да бъде готово лятото 2016 г.

Изграждането на този участък от метрото отново ще доведе до сериозни затруднения и изпитания за шофьорите. До есента на 2015 г. ще продължи реорганизацията на движението по бул. „Черни връх”, обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„Около година - до следващата есен, постепенно и поетапно ще се променя движението от едното платно в другото, няма да се спира окончателно, а ще има стеснения. Колите ще се движат в едното платно двупосочно по бул. „Черни връх” в участъците от ухото на трамвая до ул. „Сребърна” и след ул. „Сребърна” до ул. „Филип Кутев”, обясни кметът.

Заради строителството на участъка ще бъде частично спрян и трамвая, който се движи в района. От днес той ще стига само до „кръста” в Лозенец, а нагоре по бул. „Черни връх”, в посока към ул. „Сребърна” ще бъде пуснат автобус, обясни директорът на Метрополитен Стоян Братоев.

„Ще пуснат автобус, който ще тръгва от бул. „България” зад НДК, през „Хемус” и ще стига до ул. „Сребърна”. Догодина септември месец булвардът няма да е вече със стеснени платна, а ще бъде в сегашния си профил възстановен. Отдолу ще продължи изграждането на метростанцията и довършителните работи”, каза той.

Живеещите близо до строежа на новата спирка на метрото ще могат да паркират безплатно на буферния паркинг на метростанция „Джеймс Баучер”. Това ще става със специален талон, който ще се издава от районното кметство по адресна регистрация.