Промени в наредбата за паркиране в София отиват на съд
Промени в наредбата за паркиране в София отиват на съд / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Промени в наредбата за паркиране в София отиват на съд
54082
Промени в наредбата за паркиране в София отиват на съд
  • Промени в наредбата за паркиране в София отиват на съд

Промени в наредбата, регламентираща паркирането в София, отиват на съд. От движение ДНЕС обявиха, че текстовете противоречат на Конституцията и ще подадат иск срещу наредбата в административния съд. Тя има дискриминационен характер и показва, че Столична община няма намерение да предоставя качествена услуга, заяви адвокат Наталия Кумпикова. Общинският съвет прие през март промените в наредбата, според които сегашната синя зона се разделя, като в по-скъпата ще се плаща по 2 лева на час за престой.

Гражданско движение ДНЕС ще се борят в съда за отмяна на новите текстове в наредбата за паркиране в столицата. Липсва реципрочност между цента, която хората плащат, и услугата, която общината предлага, заяви адвокат Наталия Кумпикова. Наредбата не осигурява равни права на гражданите, добави тя. „Считаме, че е нарушена Конституцията, отново се въвежда дискриминация по места за живеене. Дават се преференции само на живеещите по постоянен адрес и се изключват тези по настоящ адрес, а по Конституция всички имат еднакви права", каза адвокатката. По думите й е дискриминационно и правото на преференциално паркиране да се прилага само за един автомобил на жилище. „Например, ако в едно жилище живеят две семейства формално Столичният общински съвет предвижда възможността преференции за паркиране да се ползват за повече от един автомобил в жилище, но въвежда наказателна, тройно по-висока такса за всеки следващ автомобил", допълни Кумпикова. Според нея наредбата противоречи и на Закона за обществените поръчки, тъй като дейностите по организация на паркирането са неправомерно възложени на дружеството „Център за градска мобилност" без възлагане на поръчка.

Таксите, които наредбата въвежда, са непосилни за хората и е недопустимо те да надвишават данъка за жилището, каза още адвокатката.