/ iStock/Getty Images
Светът е толкова по-вдъхновяващ, колкото повече успяваме да го разберем в дълбочина. А съумяваме да го опознаем благодарение на науката”. Това казва доц. д-р Владимир Божилов – един от домакините на Пролетния ден на астрономията, който ще се проведе на 7 май в най-старата обсерватория в България - Астрономическата обсерватория на СУ „Св. Кл. Охридски“ в Борисовата градина в София.

Събитието е част от системните усилия на учените от Физическия факултет на Софийския университет, свързани с комуникация на научното познание и запознаване на широката публика не само с научните достижения, но и с хората, които са се посветили на наука.

Организаторите отправят покана към всеки, проявил интерес към науката. Събитието е подходящо за всички възрасти и ще позволи на посетителите да се срещнат с действащи български учени, да им задават въпроси, да се запознаят отблизо с работата им и с нейното значение за обществото.

Гостите ще могат да разберат повече и за самата обсерватория - най-старата на Балканския полуостров. Тази година тя навършва 130 години, а самата сграда е паметник на културното наследство.
 
БГНЕС