Софийска градска прокуратура (СГП) привлече към наказателна отговорност 32-годишен българин за подкуп на двама служители на МВР. 

Обвиняемият е задържан с постановление на наблюдаващия прокурор за срок до 72 часа.

На 21 ноември около 16:40 ч. на бул. „Черни връх“ в София служителите на реда спрели за проверка моторно превозно средство, управлявано от обвиняемия.

Последният лъхал силно на алкохол, отказал да бъде тестван за употреба на алкохол и наркотични вещества и предложил на полицаите „Да се оправим“. След това обвиняемият пуснал парична сума в размер на 1750 лева в отвореното багажно отделение на служебния автомобил на полицаите, казвайки „Аз си тръгвам“. В този момент служителите на МВР задържали обвиняемия. Той бил съпроводен до ВМА, където отново отказал да предостави проби за изследване.

Мъж предложи подкуп от 1700 лв. на полицаи в София

На полицейския автомобил бил извършен оглед от разследващ полицай при 04 РУ-СДВР, при което паричната сума била иззета. С това било поставено началото на разследването, за което СГП е уведомена и същото се провежда под ръководството и надзора на наблюдаващ прокурор.

Предвид събраните доказателства наблюдаващият прокурор е направил искане пред Софийски градски съд (СГС) за разрешение за принудително изземване на проби от обвиняемия с цел назначаване на необходимите експертизи за установяване на евентуална концентрация на алкохол в кръвта.

Предстои наблюдаващият прокурор да внесе в СГС искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража".

За престъплението е повдигнато обвинението, се предвижда наказание лишаване от свобода до десет години и глоба до петнадесет хиляди лева.