Процедура по договаряне без обявление за сметосъбирането в 5 софийски района
Процедура по договаряне без обявление за сметосъбирането в 5 софийски района / снимка: DarikNews, Юлиана Николова

Столичната община ще проведе процедура по договаряне без обявление за сметосъбиране и сметоизвозване от районите "Младост", "Люлин", "Овча купел", "Витоша" и частта от район “Триадица". За тези райони изтича договорът за сметосъбиране с фирмата-концесионер по чистотата на София.

За участие в обществената поръчка могат да бъдат поканени участниците в обявената от общината открита процедура на 21 юли 2008 година. Документи за участие в нея тогава подадоха консорциум "Титан Чистота София" ДЗЗД, "Заубермахер България" ЕООД и консорциум "Ремондис София" ДЗЗД. Освен тях в процедурата ще бъде включена и общинската фирма "Чистота Искър" ЕООД, чиито предмет на дейност съвпада с предмета на обществената поръчка, обявена на 21 юли 2008 година.

„Дойде ли доклад от Европейската комисия, започва да се говори за криза с боклука в София. Разликата е, че досега аз не съм допуснал криза, а безвъзвратно България не усвои милиарди”, коментира кметът на София Бойко Борисов.

На въпрос какви варианти започват да се разглеждат за решаване на проблема, столичният градоначалник каза: „Водим преговори, след 1 март ще знаем”.

Обществената поръчка е преведена и Борисов счита, че е перфектна. „След една седмица я изплащаме в Брюксел, за да е проверен английският език, на който ще бъде написана, да няма грешки искам, и тогава ще чакам решение от Брюксел, да ни кажат дали КЗК е била права”, обясни кметът.

„Оттук нататък ще има пряко договаряне, вървим усилено да създадем 100 процента общински холдинг или фирма, или дружество – както искате го наречете – за почистване на София след това”, каза още Борисов.