Приключва ремонтът на кръстовището на „Ал. Пушкин” и „Беловодски път”
Приключва ремонтът на кръстовището на „Ал. Пушкин” и „Беловодски път” / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Приключва ремонтът на кръстовището на „Ал. Пушкин” и „Беловодски път”
54578
Приключва ремонтът на кръстовището на „Ал. Пушкин” и „Беловодски път”
  • Приключва ремонтът на кръстовището на „Ал. Пушкин” и „Беловодски път”

Обезопасена е пешеходната пътека на столичния булевард „Г. М. Димитров", където през февруари беше блъсната от кола 8-годишната Мариана. Това съобщи за Дарик зам.-кметът по транспорта Любомир Христов и уточни, че конкретната пътека е била повдигната, за да се предотвратят подобни инциденти. Христов каза още, че до месец или два ще бъдат предприети индивидуални мерки за обезопасяване на всичките 40 пешеходни пътеки в София, определени като „потенциално опасни". Не навсякъде обаче това ще става с повдигане на асфалта, на места ще бъдат поставени допълнителни светлини или знаци, каза още Христов.

Повдигането на част от пешеходните пътеки в София е започнало от миналия месец, обясни още зам.-кметът Любомир Христов: „Имаме такива изпълнени вече на булевард „Г. М. Димитров", в „Младост". Предстоят в „Люлин" и „Надежда".

Към другите мерки за безопасност на движението е поставяне на обратни броячи по светофарите на кръстовищата, допълни той: „Имаме 86 кръстовища, на които има поставени обратни броячи. До края на юли трябва да бъдат поставени на още 36 такива кръстовища".

На повече от десет места се правят разширения и малки реконструкции на различни столични кръстовища, каза още Христов: „Общата инвестиция е в порядъка на около 500 000 лева за всички решения".

Големите кръгови кръстовища, които се строят в момента - на Телевизионната кула и на кръстовището на бул. „Иван Гешов" и ул. „Георги Софийски", пък трябва да приключат до края на година. Има избран изпълнител и за големия ремонт, който предстои на бул. „Бъкстон". Строителството би трябвало да започне до края на месеца, а срокът за изпълнението му е 70 дни. Там ще има цялостно преасфалтиране, поставяне на тротоари, осветление и велоалея.

В четвъртък се очаква да приключи ремонтът на кръстовището на ул. „Александър
Пушкин" и ул. „Беловодски път", каза още Любомир Христов, след като инспектира строежа там: „Идеята за изграждането на кръговото кръстовище възникна през миналата година след изключително тежък пътен инцидент в този участък".

160 000 лева е струвала реконструкцията, включваща канализация, окабеляване, водопроводни връзки и други важни елементи от инфраструктурата.

Подобни проекти ще има и в „Люлин" и „Овча купел", каза още заместник-кметът.

Още през тази година трябва да започне строежът на голямото кръстовище на булевардите „Царица Йоанна" и Околовръстния път в „Люлин", съобщи още заместник-кметът по транспорта на София Любомир Христов. Той уточни, че строежът е трябвало да започне още миналата година, но се е забавил заради обжалвания. Очаква се кръстовището да поеме трафика от магистрала „Люлин" до бул. „Сливница", където в момента участъкът е доста стеснен. Христов изрази надежда строителството да започне до месец-месец и половина, ако няма обжалване на процедурите.