Приемат заявления за Асистент за независим живот в столицата
Приемат заявления за Асистент за независим живот в столицата / снимкa: Sofia Photo Agency
От днес в бюрата за социални услуги в София започва прием на заявления за използване на услугата Асистент за независим живот през 2009-та година. Според промени в наредбата класираните за услугата кандидати ще могат да я използват до 300 часа на месец.

Ползватели на Асистент за независим живот вече могат да бъдат учащи и студенти, които не са постоянни жители на София, обясни за Дарик заместник-кметът по социалните дейности Албена Атанасова.

„Не са толкова голям брой тези студенти, които имат нужда от това наистина да ходят на лекции и да ги придружават техните асистенти на много малко места. Така че това няма да затрудни наредбата да бъде предоставена на повече софиянци”, обясни Албена Атанасова.

Одобрените кандидати ще използват услугата от 1-ви януари 2009-та, а заявленията се подават от днес.

Не е необходимо да чакат асистентите да си подготвят документи. Ползвателите, които искат да ползват тази услуга, сами да подадат своите документи. При одобрение вече и техните асистенти ще подадат документи, така че могат да започват.

През 2009-та година заплащането на асистентите се променя, като часовата ставка за положения труд вече ще се равнява на две, вместо на три минимални работни заплати.