Първият Международен цирков фестивал у нас ще се състои в Националния дворец на културата от 28 септември до 1 октомври 2022 г. Организаторът на фестивала - Агенция „Стефани арт“, ще зарадва и зрителите във Велинград, като там постоянно ще има представления цирк „Тангра“, каза пред БГНЕС Венета Стефанова, един от основателите на агенцията.

„Във Велинград е най-новият ни проект - най-големият цирк в България в момента, цирк Тангра, който ще работи за постоянно и част от артистите след „Международния цирков фестивал“ ще останат дори там да работят“, каза Стефанова.

На 30 юли имаме дори цирково представление там, където участие ще вземат монголски летящи акробати и зрителите ще могат да видят „джигитовка на коне“, 13 м холограмни животни, клоуни и кучета“, обяви още Стефанова.

В чест на навършените 125 години от съществуването на българския цирк, „Стефани арт“ заедно с техния партньор Илия Кадинов, след създаването на „Голдън хорс продъкшън“ през януари тази година, ще направят и първия Международен цирков фестивал в България възможен. “Събитието ще се състои от 28.09-01.10.2022г. в Националния дворец на културата“, като участие ще вземат повече от 80 артисти от 15 страни в Европа, Азия, Африка, Америка и Австралия. Ще имаме 24 циркови атракции, които ще са разделени в две програми. Те ще се състезават три дена, като елитно жури от циркови експерти от цял свят ще ги оценява“, подчерта още Стефанова. „На края на първи октомври ще имаме гала шоу, на което ще бъдат раздадени наградите- златен кон, сребърен кон и бронзов кон“.

Венета Стефанова обяви, че след провеждането на първия Международен цирков фестивал в София, се предвиждат турнета в няколко областни града в България, като Пловдив и Русе, където има пригодени зали за това, но засега няма конкретни дати.

Относно бъдещото затягане на ковид мерките през септември, Венета Стефанова определи като малко вероятно да намалее броят на зрителите за предстоящите представления.

„Както знаем вече вирусът е по-слаб, не е толкова агресивен, а и ние ще направим всичко възможно да спазим указанията и да има предпазни мерки, чрез които да бъде възможно събитието“, добави още Стефанова.
БГНЕС